SHEA BALSAM

Shea Balsam eller Shea butter, shea smør eller Karité er en planteolie, som udvindes af kærnerne fra et træ ved navn Karite magnifolia, som er det latinske navn. Kærnerne ligner avocadoer, men træet har en lidt uklar oprindelse, for det har flere vedtagne navne i botanikken.

Træet påstås at have flere latinske navne: Butryospermium parkil og Vitellaria paradoxa. Træet findes kun i Vestafrika. Afrikanerne har anvendt nøddernes fedtstof i årtusinder, både til madlavning og til hudpleje samt som en lægeurt.

Vi kender det fra krydder/lægeurternes verden. De fleste krydderurter er også lægeurter, som har en lang medicinsk baggrund.Hippokrates (500 år B.C.) sagde de berømte ord: ”Lad din mad være din medicin – og lad din medicin være din mad”! Jeg er temmelig sikker på, at han mente krydderurterne.

I Europa og USA bruges Shea-butter nu i lægemidler og i kosmetikbranchen til naturlige hudprodukter og sæber.

Som lægemiddel: Shea indeholder naturlige stoffer, som er celle-regenererende.  Alle slags sår læger hurtigere. Shea er fremragende til al slags eksem i hud og hår og den kan blødgøre stive og hårde ar.Negle med tendens til ”neglerødder” bliver fine ved brug af Shea balsam og vi undgår betændte neglerødder. Shea balsam er også god ved strækmærker, idet den virker blødgørende på cellerne i strækmærkerne, der faktisk er en slags ardannelse i huden. Bruges til behandling af sår, rifter, forbrændinger og lignende. Sårene læges meget hurtigt – og uden infek-tion. Shea har effekt på cirkulationen i kredsløb og lymfe. Olien i Shea Butter beskytter imod UV-strålerne i sollyset og er dermed naturens egen solfaktor. Derfor indgår den i læbepomader og solfaktor-produkter. Her er Shea både et lægemiddel og et kosmetisk produkt.

Der er ingen bivirkninger – de fleste kan tåle produkterne. Der kan dog i sjældne tilfælde være et problem for folk med latex-allergi.

Shea Butter indeholder lidt latex og hvis man har allergi på latex, bør man foretage en lille prøve i albuen for at se, om der kommer reaktioner. Som et kosmetisk produkt. På grund af den celle-regenererende evne er Shea effektiv imod rynker og aldring af huden, Shea bruges i stigende grad i kosmetikbranchen tilsat til sæbe, creme og lotion.

Det franske firma l´ Occitane har en hel serie med badesæbe, badegel, cremer og lotions – alle fremstillet med Shea. Sæben indeholder udover shea-balsam også urten lemon verveine – ”citron-jernurt” – aloysia triphylla. Jernurt har i århundreder været brugt som skønheds-middel og den har en frisk, lidt citrusagtig duft. Den bruges i kosmetikbranchen. L´Occitanes sæbe er god og neutral  til sart hud og  uden risiko for hud-irritation.

Sæben er desuden meget økonomisk i brug, fordi den kan bruges til den allersidste stump. Den bliver ikke smattet og smelter væk, sådan som mange sæber gør, når de er godt brugte. Til skadet og tørt hår bruges Shea som hårkur og for at fremme hårets vækst Når vi køber produkter med Shea Butter, støtter vi et udviklingsprojekt i Vestafrika. For nogle år siden lærte de indfødte kvinder via en ulandsorganisation at udvinde og afsætte Sheatræets værdifulde planteolie. Det har udviklet sig til en fuldt moderne industri og kvinderne kan hermed tjene penge til familiens og egne behov. De har bl.a. kontrakt med det franske kosmetikfirma l´Occitane, som aftager størstedelen af deres produktion.

Doris Damsgaard, Svendborg

Log in with your credentials

Forgot your details?